Blogi liiketoiminnasta ja yrittäjyydestäBlogi liiketoiminnasta ja yrittäjyydestä


minusta

Blogi liiketoiminnasta ja yrittäjyydestä

Oletko kiinnostunut yrityksen perustamisesta tai liiketoiminnasta ylipäätänsä? Olet löytänyt oikeaan paikkaan, sillä tässä blogissa kirjoitamme ja keskustelemme liiketoimintaan liittyvistä asioista. Liiketoiminta on lyhyesti kuvattuna ansiotarkoituksessa suoritettavaa taloudellista toimintaa. Liiketoiminnan tarkoitus on luoda joko pääomaa tai voittoa tai vain toimintansa ylläpitäminen. Voittoa tavoittelematonta liiketoimintaa on taas julkishallinnon alaiset laitokset sekä jotkut yleishyödylliset laitokset. Miten siis aloittaa yritystoiminta ja mitä olisi hyvä tietää, ennen yrityksen perustamista. Ensin täytyy tietenkin olla tuote tai palvelu, jota haluaa myydä ja tilat ja toimintaan tarvittavat laitteet ja osaaminen. Liiketoimintasuunnitelman laatiminen, jossa kuvataan perustettavan yrityksen harjoittamaa liiketoimintaa ja kannattavuutta. Liiketoimintasuunnitelma on tarpeellinen sekä yrittäjälle itselleen että myös virallisena dokumenttina esimerkiksi asiantuntijan neuvonnassa tai muissa palveluissa. Tervetuloa mukaan sekä lukemaan että jakamaan omia kokemuksianne yritysmaailmasta!

Kategoriat

arkisto

Viimeisimmät julkaisut

Siivousalan toiminnanohjausjärjestelmä tehostaa yrityksen tiedonkulkua
14 July 2021

Monessa yrityksessä on tärkeää, että prosessien ha

Kevytyrittäjä keskittyy omaan osaamisensa ja laskutuspalvelu hoitaa byrokratian
25 May 2021

Onko mielessäsi jo pitkään hautunut liikeidea, jon

tag

Kevytyrittäjä keskittyy omaan osaamisensa ja laskutuspalvelu hoitaa byrokratian

Onko mielessäsi jo pitkään hautunut liikeidea, jonka haluaisit toteuttaa, mutta yrittäjyyden riskit arveluttavat? Tai kenties olet harkinnut harrastuksesi muuttamista yritystoiminnaksi? Kevytyrittäjyys on joustava tie yrittäjyyteen, ja helppo tapa testata yritysideaa ja sen kannattavuutta. Kevytyrittäjä ei välttämättä tarvitse y-tunnusta tai toiminimeä, vaan paperityöt ja byrokratian voi hoitaa laskutuspalvelun kautta.

Kenelle kevytyrittäjyys sopii parhaiten?

Kevytyrittäjyys sopii lähes jokaiselle toimialalle, etenkin palveluiden ja oman osaamisen myyntiin. Se on hyvä vaihtoehto yrittäjyyden kokeilemiseen ja liikeidean testaamiseen. Vapaus omien asiakkaiden valintaan ja työn hinnoitteluun säilyy yrittäjällä, mutta laskutuspalvelu hoitaa esimerkiksi laskutukseen, verotukseen ja vakuutuksiin liittyvän maksuliikenteen ja muun paperityön. Kevytyrittäjä voi tehdä työtä usealle eri toimeksiantajalle, eikä siitä aiheudu ylimääräisiä kuluja tai vaivaa. Kevytyrittäjyys sopii myös esimerkiksi silloin, kun haluat tienata sivutuloja vaikkapa opiskelijana, ansaita lisätienestejä tai satunnaisia tuloja, vaikkapa päätyön ohella. Kevytyrittäjänä voi keskittyä vain siihen mitä parhaiten osaa ja laskutuspalvelu hoitaa byrokratian. Yritystoiminnan voi aloittaa nopeasti ja helposti ja alkuun ei myöskään tarvitse investoida esimerkiksi laskutusohjelmaan.

Miten kevytyrittäjyys eroaa toiminimestä?

Toiminimi on varsinaisista yritysmuodoista kevyin vaihtoehto ja sillä tarkoitetaan yleensä yksityisen elinkeinonharjoittajan yritystä. Perustettaessa toiminimi, tarvitaan y-tunnus ja yritys täytyy myös ilmoittaa kaupparekisteriin. Kevytyrittäjä ei välttämättä tarvitse y-tunnusta, mutta se on tarvittaessa myös mahdollinen. Taloushallinto, verotukseen ja laskutukseen liittyvät työt ja toisinaan myös kirjanpito ja muut hallinnolliset asiat hoidetaan toiminimiyrittäjänä itse.

Verotuksessa ja verovähennyksissä on myös eroja yritysmuotojen välillä. Sekä toiminimellä että kevytyrityksellä toimintaa harjoittaessa verotetaan ansiotuloverotuksella, mutta toiminimi voi maksaa osan tuloista pääomatuloverolla, jonka osuus voi koko verotuksessa olla 0-20 prosenttia. Toiminimiyrittäjänä voi myös vähentää kaikki yrittämisen kulut tuloistaan, kun taas kevytyrittäjänä vain joitain kuluja voi vähentää, kuten esimerkiksi laskutuspalvelut. Toiminimellä toimiessa on ALV-velvollinen yli 15000 euron liikevaihdolla ja kevytyrittäjä tilittää arvonlisäveron ilman alarajaa.

Mitä kannattaa huomioida yritysmuodon valinnassa

Yksi kevytyrittäjyyden ehdottomista eduista on toiminnan aloittamisen helppous. Laskutuspalvelulle maksetaan palvelun käytöstä tarpeen mukaan. Yritysmuodon valinnassa keskeisin asia on toiminnan laajuus, kevytyrittäjyys kannattaa silloin, kun toiminta on pienimuotoista tai osa-aikaista. Toimiala vaikuttaa myös valintaan, sillä jos toiminta on luvanvaraista, sitä ei voi harjoittaa kevytyrittäjänä. Kevytyrittäjyys on hyvä vaihtoehto pienimuotoiseen yritystoimintaan, jossa laskutetaan yksittäisistä töistä ja myös jos toiminnan aloittamiseksi ei tarvita suuria investointeja.

Lisätietoa kevytyrittäjyydestä voit lukea esimerkiksi Floy Oy sivuilta.